Framgångarna med den vegetariska kampanjen ska ha inspirerat regeringen.
Efter de senaste dagarnas massiva kritik mot Vattenfalls planer på att sälja hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland – en åtgärd som enligt de flesta bedömare kommer leda till kraftigt ökade koldioxidutsläpp i landet – har regeringen nu tänkt om.
Den statsrådsgrupp som ansvarar för styrningen av bolaget och som består av Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP), Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP) ska enligt Supermiljöbloggens källor nyligen ha haft ett möte där man enats om en väg framåt som regeringen hoppas ska kunna accepteras lika brett som decemberöverenskommelsen.
– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. I stället för att sälja Vattenfalls kolkraftverk väljer regeringen nu att köra dem vidare, men inte på måndagar, ska finansmarknadsminister Per Bolund ha sagt under en dragning på näringsdepartementet.
Frågan är om Per Bolund därmed kommer bryta sin månadslånga tystnad gentemot Supermiljöbloggen, något som påbörjades när Supermiljöbloggen undrade om Per Bolund fortfarande vill, precis som för sju år sedan, att regeringen ska "verka för att Vattenfall tar fram en plan för en fullständig avveckling av såväl kolbrytning som kolkraftsproduktion".
I stället för att svara på Supermiljöbloggens frågor har finansmarknadsministerns stab nu behövt överlämna ett flertal mindre fördelaktiga pressklipp till Per Bolund, exempelvis från SvD Näringsliv som hänvisar till Supermiljöbloggens artikel, och från Dagens Opinion där Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, kritiserar Per Bolund för hur han börjat "ducka" för frågor om Vattenfall.
Supermiljöbloggen erfar dock att det är framgångarna med den vegetariska kampanjen Köttfri måndag som fått regeringen att nu våga ta steget och föreslå att Vattenfalls tyska kolkraftverk ska stängas ned varje måndag, för att då ersättas med 100 procent förnybar energi.
Med tanke på dagens datum har reaktionerna på utspelet varit avvaktande. Greenpeace och Naturskyddsföreningen, som i går hade en debattartikel i Aftonbladet med kritik mot regeringen, vill avvakta vad näringsminister Mikael Damberg svarar på den skriftliga riksdagsfråga som moderaternas Lars Hjälmered ställde för snart tre veckor sedan. Frågan handlar om huruvida regeringen vill behålla och fasa ut Vattenfalls kolverksamhet eller om regeringens uppfattning är att verksamheten bör säljas – men svaret är enligt riksdagens hemsida "fördröjt", vilket möjligen kan ha med dagens utspel att göra.
Jens Holm, miljöpolitisk talesperson från Västerpartiet, som även han hade en debattartikel om Vattenfalls kolkraft i går, i Dagens Arena, tycker det är för tidigt att kommentera regeringens förslag. Han hänvisar i stället till en artikel i Dagens industri där statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet ser regeringens nuvarande klimatledarskapskris som en möjlighet för Vänsterpartiet att "flytta fram sina positioner på miljöområdet".
Från Vattenfalls sida har regeringens besked mötts med tystnad. Men Oskar Ahnfelt från Vattenfall har på Twitter lovat att komma med en replik på den debattartikel som Greenpace chef Annika Jacobson skrev på Supermiljöbloggen i förra veckan, så en reaktion är säkert att vänta inom kort.
De enda som hittills reagerat på regeringens utspel är Moderata ungdomsförbundet som meddelar att man kommer agera konsekvent även i denna fråga. MUF som gjort sig kända för att "stå upp för friheten" genom att dela ut hamburgare på skolor som infört köttfria dagar, något som Supermiljöbloggen skrivit om exempelvis här och här, kommer under våren arrangera resor ned till Lausitzregionen i delstaten Brandenburg där man ska dela ut brunkol till tyskarna, men alltså bara på de kolfria måndagarna.